În cei trei ani de viaţă ai Reginei, am avut parte de răceli uşoare, de scurtă durata, cu muci şi puţină tuse, care treceau cel mai adesea de la sine, Maria Sa nefiind fan siropele, mai degrabă pastiluţele ne plac, dar pentru copii nu prea sunt pastile de administrat în astfel de cazuri.Aşa că mai luăm un ceai cu multă lămâie, un sirop de la plafar pentru tuse şi eventuale pufuri în nas cu apă de mare sau oceanică.

 

Cum spuneam, a fost destul de bine până acum, dar din toamna asta nu mai scăpăm de muci şi nas înfundat, sau scăpăm pentru puţin timp după care iar ne năpădesc!, cu toată grija cum ne îmbrăcăm în casă, afară, cu evitat colectivităţi, cu mâncat sănătos ...

 

Ce este ciudat e că am fost nevoiţi să călătorim mai departe de ţara noastră, pentru câteva săptămâni şi acolo am avut parte de frig din plin, ploaie şi vânt. Regina zburda în condiţiile acelea vitrege, ba îşi mai trăgea şi căciulă de pe cap şi haina de pe ea să aibe mai multă libertate de mişcare, spre disperarea noastră, care mai aveam puţin şi făceam cu capul când o vedeam aşa dezbrăcată pe frigul acela!!!

 

Cu toate astea, nici urmă de muci, tuse şi alte alea!! Ba dimpotrivă. Dormea tun, în orice condiţii (gălăgie, maşină, mutat dintr-un loc în altul), ceea ce nu se întâmplă când suntem acasă, mânca ceva de speriat, nu mâţâiala, nu moftureala. Am revenit pe plaiul natal şi iată ne iar cu muci!!! Cauza? Nu ştim!

 

Din familie, am o experienţă bună cu cătina (probată de mine, luată pe termen lung, m-a ferit de răceli) aşa că voi trece la terapia cu cătină – probabil o linguriţă într-un smoothie.

 

Despre cătină am citit şi aici:

 

"Cătina - Ginsengul românesc

Cei care au depistat întâia dată cât de bine pot ele să facă au fost tracii, hinduşii, grecii, chinezii, mongolii, celţii şi slavii. În cantitatea uriaşă de vitamina C - mult peste citrice sau peste măceş - şi prin mult, citiţi înmulţit cu zece - stă mare parte de puterea cătinei.

I se spune şi ginsengul românesc, dar şi cel mai bun vaccin antigripal - asta se potriveşte de minune cu primul efect benefic simţit de mine după câteva săptămâni în care mi-am început zilele cu ea. Este plină şi de vitaminele A, B, E, K, dar şi de fosfor, potasiu, magneziu, fier. Despre betacaroten, ce să mai zicem - are peste nivelul conţinut de morcov. Adăugaţi aminoacizii esenţiali, acizii graşi esenţiali şi veţi obţine o minunăţie de fruct.

 

Cum consumăm cătina?

Nu va împiedică nimeni să nu o mâncaţi exact aşa cum a fost ea culeasă (cu mare greutate, căci ramurile sunt spinoase, de aici şi preţul ridicat). Eu, după prima gură de cătină pură m-am strâmbat din toate încheieturile şi m-am declarat în favoarea variantei în miere naturală - se păstrează mai bine, ne e mai mare dragul să o luăm zilnic şi adăugăm şi binefacerile mierii, dacă într-adevăr am luat-o din sursă sigură.

Mai există şi varianta atât de lăudată a uleiului de cătină - vorbim imediat şi despre plusurile lui.

O mai puteţi consumă şi ca sirop, împreună cu miere, dar şi ca dulceaţă - când am isprăvit borcanul cu care mi-am început articolul, m-am refugiat într-un borcănel de dulceaţă de cătină fără zahăr pe care, surpriză, n-am putut să-l termin - gustul puternic acrişor, fără ajutorul mierii nu mi-a fost tocmai pe plac. Aşa că, testaţi mai multe variante până când o găsiţi pe cea care va încânta.

 

Beneficiile cătinei

Ca să îi dăm o mare mâna, chiar un braţ, de ajutor imunităţii noastre, asta e clar. Acum, să o luăm punctual. Este considerată un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic şi chiar anticancerigen.

Despre uleiul pe care vi-l lăudăm mai sus, se spune că ar avea puterea să scadă nivelul colesterolului, să ajute în ulcerul gastric, în afecţiuni circulatorii şi hepatice.

În cazul uzului intern, căci se foloseşte şi extern la afecţiuni oftalmologice, dermatoze, psoriazis, acnee etc, are un anume efect şi asupra depresiilor, tumorilor, faringitei. Ne-ar ajută şi în greaua problemă a stresului care ne tot bântuie zilele. Există şi referiri la beneficiile ei afrodiziace sau la capacitatea de a amâna efectele neplăcute ale îmbătrânirii.

 

De unde cumpărăm cătina şi cât costă?

Dacă va treziţi ca mine, în toiul iernii că aţi vrea nişte cătină, sau chiar în primăvară ori vara devreme, nu veţi putea merge în pieţe să o alegeţi după bunul plac. Perioada ei de glorie pe tarabe este sfârşit de august până spre încheierea toamnei. Desigur, puteţi da de borcanele magice şi pe tarabele ţărăneşti când nu mai sunt fructele, dar tot mai bine o puneţi cu mânuţa dumneavoastră în congelator sau în miere.

Preţul unui kilogram de fructe se învârtea în jurul cifrei de 15 lei în Bucureşti când abia apăruseră. Apoi, au mai dispărut din lei. Ideal este să consumăm din cea care creşte sălbatic, însă greu de crezut că vom afla intreagă şi, mai ales, adevărata istorie a bobitelor de pe tarabă.

 

Dacă v-am făcut curioşi, va îndemn să treceţi iarnă ce vine cu ea - câte o lingură de cătină cu miere pe stomacul gol în fiecare dimineaţă - iar în martie-aprilie să trageţi singuri concluziile acestor fructe atât de lăudate."