Suptul este un instinct natural - s-a demonstrat că bebeluşul îşi suge degetul mare încă din burtă mamei, natura îl pregăteşte să supravieţuiască după naştere, deprinde un gest care-i permite să se hrănească şi reprezintă o nevoie psihologică a copilului nou-născut de a fi liniştit. Suptul stimulează producerea de serotonină, hormonul care creează buna-dispoziţie şi astfel, apropierea la sânul mamei nu numai că satisface nevoia de hrană, dar este foarte importantă în dezvoltarea psihologică.

 

Din nevoia instinctivă de a suge, copilul îşi caută obiecte care să ţină loc de "sânul mamei" (degetul mare, colţul pernei, batistuta ...) şi ajungem la acel substitut cel mai adesea recomandat – suzeta.

 

Următoarea întrebare: cum să fie suzeta ideală?

 

Suzetele pot fi clasificate în funcţie de formă, rotunde, anatomice sau ortodontice, iar în funcţie de materialele din care sunt fabricate, latex sau silicon.

 

Suzeta din silicon: are avantajul că se păstrază mai mult  timp, se sterilizează  mai bine şi este mai uşoară decât cea din latex.

 

Suzeta din latex: are avantajul că imită cel mai bine sânul mamei şi este produsă dintr-un material natural - latexul este cauciucul natural, obţinut din arborele de cauciuc. Dezavantajul este că este mai scumpă şi trebuie schimbată mai des.

 

Materialul recomandat pentru suzete este cauciucul natural. Acesta este foarte moale şi elastic. Faptul că este moale se potriveşte perfect fiziologiei gurii pentru că permite suzetei să realizeze mişcări naturale (mişcarea în valuri) care antrenează doar muşchii folosiţi în procesul fiziologic de înghiţire. Elasticitatea cauciucului natural permite tetinei să reproducă extensia naturală a mamelonului şi să păstreze aceleaşi funcţii ale limbii precum cele din procesul natural de sucţiune. Cauciucul natural este foarte sigur pentru copil pentru că este foarte rezistent şi nu se rupe când îi apar primii dinţi copilului, aşa cum se întâmplă în cazul suzetelor cu vârful din silicon.

 

Printre multele întrebări ale prospetelor mămici se numără şi cea legată de folosirea sau nu a  suzetei la micul bebe. Indiferent de concluzia la care ajungeţi, cel care va hotărî va fi bebe însuşi. Aşa că nu vă faceţi promisiuni cum că nu-i veţi da suzeta, că nu-l veţi lasă să suga degetul -  chiar dacă plânge, nu veţi ceda în faţă acestor obiceiuri nesănătoase - pentru că atunci când situaţia devine reală şi copilul nu se mai opreşte din plâns o să fiţi în stare să-i daţi orice, dar orice, numai să-l  vedeţi că se linişteşte!

 

Experienţă noastră a fost următoarea:  după ce am umplut casă de suzete de toate tipurile, formele şi culorile, singura care  a  fost acceptată de Regină a fost suzeta ortodontică din cauciuc natural Hevea, pe care am "insistat" să o ia având în vedere că nu se dezlipea de la san cât era ziua de lungă.

 

În concluzie, recomandări pentru suzete: folosiţi-le pe cele din cauciuc natural, numai la "cererea" micuţului şi nu abuzaţi de ele astfel încât procesul invers, de renunţare la ea, să nu fie anevoios.