Conform unui studiu recent realizat de Organizaţia americană Ecology Center, una din trei jucării conţine niveluri importante de compuşi chimici dăunători (cantităţi mari de plumb, substanţe inflamabile şi arsenic).

 

Pentru ca jucăriile să nu afecteze sănătatea micuţilor noştri, cel mai sigur este să optăm pentru jucăriile ecologice, care nu sunt fabricate din plastic sau din alte materiale sintetice.

 

Studiul menţionat mai sus arată că produsele cele mai contaminate sunt bijuteriile infantile, iar substanţele găsite în aceste produse sunt relaţionate cu problemele reproductive, cancerul, dificultăţile de dezvoltare şi învăţare sau problemele hormonale ale generaţiei viitoare. Cele mai bune jucării, în acest sens sunt cele obţinute din materiale reciclabile precum lemnul, pluta, hârtia sau cartonul.

 

De asemenea, picturile de pe jucării trebuie să fie realizate cu vopseluri vegetale şi să nu conţină metale grele şi dizolvanţi chimici. În acest mod, protejăm în primul rând sănătatea micuţilor şi totodată ajutăm la diminuarea contaminării pe durata procesului de fabricaţie, precum şi protejarea mediului înconjurător, atunci când jucăria ajunge la gunoi.

 

Cum ne dăm seama dacă o jucărie este ecologică?

 

Deşi piaţă arată un interes mare faţă de aceste produse, nu există încă un simbol recunoscut la nivel naţional sau internatioanal care să certifice că jucăriile sunt ecologice. De aceea, la cumpărarea jucăriilor este indicat să urmăriţi cu atenţie etichetele şi următoarele elemente:

 

· Materialul din care este fabricată jucăria – trebuie să fie natural, ca lemnul certificat (FSC – Forest Stewardship Council sau PEFC – Pan European Forest Certification) şi necolorat, ca cernelurile vegetale sau ca bumbacul biologic. Materia primă nu trebuie să conţină substanţe toxice: acizi, clor sau solvent. De asemenea, evitaţi plasticul sau pvc-ul.

· Ambalajul, trebuie să fie făcut din materiale reciclate şi reciclabile.

· Conţinutul jucăriei. În primul rând, trebuie să ne gândim dacă copilul învaţă sau nu ceva cu această jucărie. Pe de altă parte, trebuie să fim atenţi dacă jucăria solicită energie. Bateriile nu sunt o varianta ecologică. Jucăriile ecologice se încarcă cu energie solară sau funcţionează pe baza de apă.

· Ciclul de viaţă al jucăriei. Cu cât este mai rezistentă, cu atât va aduce mai puţine prejudicii mediului, pentru că nu se va transforma în reziduuri.

· Eticheta prezentă pe jucării (conform normei ISO 14001) garantează respectarea exigenţelor relative la protecţia mediului.

 

Pe site-ul Green Queen, veţi găsi jucării ecologice de la mari producători recunoscuţi pentru calitatea produselor şi implicarea în proiecte durabile de protejare a mediului: produsele EverEarth, PlanToys sau eroii Sweet Heroes respectă toate elementele de durabilitate menţionate, iar noi vi le recomandăm cu căldură.

 

Sursă: www.csid.ro