Ne dăm peste cap să găsim mâncare cât mai proaspătă, bio, eco, sănătoasă, fără chimicale, fără conservanţi, dar pierdem din vedere că un rol extrem de important pentru păstrarea calităţii, o au vasele în care preparam, consumăm şi păstrăm alimentele.

 

În ce gătim sănătos?

 

Cele mai "la îndemână" acum, pentru gătit, sunt oalele şi tigăile din teflon şi din material inoxidabil, uşor de curăţat şi de întreţinut, dar pe care nu le-aş recomandă pentru prepararea hranei, mai ales pentru copii:

 

-vasele din teflon sunt confecţionate dintr-un material non-adeziv, care se numeşte de fapt politetrafluoretilenă (PTFE), descoperit în 1938. Health Canada, departamentul federal responsabil cu menţinerea şi îmbunătăţirea sănătatăţii cetăţenilor canadienilor, a atras atenţia că vasele din teflon constituie un risc pentru sănătate atunci când sunt încălzite la peste 300-350 grade Celsius şi pot elibera gaze cancerigene;

 

-inox-ul este un aliaj între oţel, crom şi nichel. Vasele din inox trebuie să fie de calitate, nu din cele ieftine care permit cromului şi nichelului din inox să se amestece cu mâncarea, aceste metale nu pot fi eliminate din corp şi rămân în organism pentru totdeauna, creând, în timp, probleme de sănătate. Proporţia ideală este de 18 % crom şi 10 % nichel. Acest amestec este considerat a fi inox–ul de cea mai bună calitate. Inoxul este stabil la temperaturi ridicate şi nu eliberează substanţe nocive în alimente.

 

Eu va recomand vasele din porţelan emailat Riess, care nu este nimic altceva decât fier, fuzionat cu sticlă silicioasă, la o temperatura de 850 de grade.

 

Cum servim mâncarea?

 

După ce am preparat mâncarea, bebe se aşează la masă. Este foarte confortabil pentru toţi (şi părinţi şi copii) să se folosească veselă din plastic. Dar ştim cu toţii că plasticul conţine toxine cum ar fi bisfenol-A sau BPA şi ftalati, care au efect perturbator endocrin: ei mimează acţiunea hormonilor feminini (estrogenii) şi se opun hormonilor masculini (efect anti-androgenic, inducând reducerea nivelului de testosteron) cu efecte grave pentru sănătate pe termen lung.

 

Din considerentele de mai sus, noi am optat pentru produsele franţuzeşti de la BioBu - castroane, farfurii, pahare şi tacâmuri – gândite pentru folosirea zilnică, sunt alternativa perfectă la recipientele tradiţionale din plastic. Pentru a prelungi durata de viaţă a produselor, cei de la BIOBU a combinat fibră de bambus biodegradabilă, o resursă naturală puternic degradabilă, cu liant 100% melanină de tip alimentar. Fără BPA, PVC, ftalati.


În ce depozităm resturile de mâncare?

 

Bebe a mâncat pe săturate şi restul mâncării care ne-a rămas urmează s-o păstrăm în frigider. Din nou ne întâlnim cu marea "ispită" - caserole şi ambalaje din plastic, cele mai "populare", mai uşor de achiziţionat, mai ieftine, de toate formele şi mărimile.


Ambalajele din sticlă, cermica şi oţel inoxidabil – caserole şi borcane- sunt de departe cele mai indicate pentru păstrarea stării noastre de sănătate. Beneficiile pe care acestea ni le aduc sunt numeroase, şi anume ne feresc de multe afecţiuni, deoarece sunt materiale inerte.

 

De asemenea, mulţi părinţi au renunţat la biberoanele de plastic în favoarea celor din sticlă şi au înlocuit cana din plastic a copilului cu una din sticlă sau oţel inoxidabil. Noi folosim sticlele LifeFactory, sunt foarte uşor de curăţat, sterilizat, uşor de manevrat (datorită mansonului de silicon), rezistente la căzături, iar pe măsură ce copilul creşte, capacele pot fi adaptate în funcţie de necesitati.

 

Pentru sănătatea ta şi a copilului tău foloseşte produse alternative! Ceramică, metalul, sticlă sunt produse mereu la îndemână şi sunt durabile!