Ambalajele din sticlă şi cermica sunt de departe cele mai indicate pentru păstrarea stării noastre de sănătate.

Beneficiile pe care acestea ni le aduc sunt numeroase, şi anume ne feresc de multe afecţiuni, deoarece sunt materiale inerte. Acest lucru înseamnă că nu interacţionează cu alimentele, nici măcar cu cele acide (roşii, portocale, lămâi etc.), cum se întâmplă în cazul foliei de aluminiu de exemplu. Prin folosirea foliei de aluminiu mai ales la temperaturi înalte (cum este gătitul la cuptor cu ajutorul acesteia), această va elibera în alimente ioni de aluminiu, modificând metabolismul calciului şi multe altele.

De asemenea învelişurile din plastic reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră. Există studii care arată o corelaţie între cancerul de san şi expunerea prelungită la anumiţi compuşi existenţi în astfel de ambalaje, cum este exemplul bisfenolului A(BPA). Pe lângă acest compus mai există şi alţii cum ar fi exemplul ftalaţilor, având de asemenea repercusiuni nefaste asupra stării de sănătate.

Ce sunt şi unde găsim BPA şi ftalati?

Ftalaţii = substanţe organice folosite la fabricarea materialelor plastice că adictivi de plastifiere (adăugaţi la PCV, cauciuc, fac că aceste materiale să devină mai pliabile, mai elastice).  Sunt utilizaţi în numeroase domenii, fiind deci omniprezenţi. Sursele de expunere pentru fiinţă umană sunt diverse:  

- alimentaţie, ambalaje, apă potabilă, obiecte uzuale (mănuşi din PVC, jucării, fete de masă, muşamale, perdele de dus, lipici, piele sintetică, detergenţi, fire şi cabluri, insecticide, solvenţi; 

- aerul din case şi din maşini - dejajare de gaze din podele şi mobilă din plastic sau acoperită cu un film din plastic;

- produsele cosmetice - este al doilea mare domeniu de aplicare al ftalaţilor, unde sunt încorporaţi că agenţi de fixare pentru a mari puterea de penetrare a produselor în piele sau pentru a împiedică crăparea lacurilor.

Bisfenol A (BPA) = este un compus organic, folosit în fabricarea anumitor mase plastice şi răşini epoxy. Plasticul la care este folosit BPA este transparent şi folosit la fabricarea multor bunuri de consum (biberoane, bidoane şi sticle  de apă, ambalaje alimentare, echipament sportiv, CD-uri sau DVD-uri) . Anumite răşini epoxy, care conţin BPA, sunt folosite pentru învelişul interior al conservelor şi cutiilor pentru mâncare şi băuturi.

Pentru cine reprezintă un pericol? Pentru toată lumea: gravide, copiii mici care bagă în gură jucării din plastic şi bărbaţi.

Efecte pe termen lung: 

  • Fertilitatea masculină este de asemenea ameninţată
  •  Ftalaţii şi bisfenolul A au efect perturbator endocrin: ei mimează acţiunea hormonilor feminini (estrogenii) şi se opun hormonilor masculini (efect anti-androgenic, inducând reducerea nivelului de testosteron), împiedicând dezvoltarea organelor sexuale masculine în timpul vieţii uterine a fătului şi distrugând spermă bărbatului adult, ducând astfel la infertilitate.
  • Efecte toxice asupra rinichilor şi ficatului.
  • Afecţiuni ale glandelor endocrine.
  • Autism, cancer la san şi cancer testicular.
  • Greutate mică la naştere, mortalitate fetală, malformaţii congenitale.

Cum pot fi evitaţi?

- Citeşte cu atenţie etichetele cosmeticelor.

- Optează pentru produse organice.

- Optează pentru jucării din lemn şi alte materiale care nu conţin ftalati, mai ales în faza de creştere a dinţilor sugarului.

- Evita ambalajele din plastic.