Pentru o mâncare gustoasă şi sănătoasă, pe lângă ingredientele de cea mai bună calitate, avem nevoie de vase şi ustensile de bucătărie confecţionate din materiale care nu dăunează sănătăţii, aflate în stare bună, fără spărturi sau ciobituri.

 

Ca şi în cazul alimentelor, ce e testat de mii de ani rămâne în topul recomandărilor:

 

Lutul: vasele din lut au fost inventate acum mii de ani. Sunt în continuare cele mai bune. Nu au reactivitate în contact cu alimentele şi emit o căldură eficientă pentru gătit. Rezistă la temperaturi mari şi nu doar la cuptor. Există vase groase care se pretează inclusiv la foc deschis. Vasul se încălzeşte uşor şi nu reprezintă nici un pericol pentru alimentele gătite.

 

Piatra: după descoperirea focului, oamenii nu găteau, culmea, la foc deschis, ci pe pietre încălzite, deci prin coacere. Erau deştepţi? Erau, pentru că flacăra directă în combinaţie cu proteinele animale sau cu grăsimea dezvoltă compuşi cancerigeni. Dacă însă coaceti carne şi legume pe piatră încălzită, atunci procesul de gătire este blând. Iar piatra, un element din natură, nu elimina compuşi periculoşi prin încălzire. Pietrele de gătit se găsesc în magazinele de electrocasnice şi sunt încălzite pe un sistem electric.

 

Sticla a fost inventată timpuriu şi se consideră până acum cel mai bun material pentru stocarea alimentelor. De asemenea, sticla este extrem de bună pentru gătitul la cuptor. Sticlă de yena este un material inert, ceea ce înseamnă că nu va interacţiona cu alimentele, nici chiar cu cele acide.

 

Ceramica este, de asemenea, un material potrivit atât pentru tigăi, cât şi pentru vase mari destinate preparării la cuptor. Folosiţi cu încredere vasele integrale din ceramică, dar şi pe cele căptuşite cu ceramică în strat gros.

 

Fonta este un aliaj de fier, carbon şi alte elemente, foarte căutat pentru vasele de bucătărie. Fonta este asociată, în mod tradiţional, cu gătitul pe foc de lemne sau cărbuni şi este ideală pentru acest tip de sursă de căldură. Fonta este un material greu şi gros, care se încălzeşte greu, dar reţine căldură mult timp după ce a fost îndepărtată sursa de căldură (aduceţi-vă aminte de vechile calorifere greoaie). Multe vase din fontă au învelişuri din ceramică la interior şi exterior, sau în unele cazuri, au învelişuri protectoare non-adezive la interior.

 

Inox-ul este un aliaj între oţel, crom şi nichel. Proporţia ideală este de 18 % crom şi 10 % nichel. Acest amestec este considerat a fi inox–ul de cea mai bună calitate. Vasele din inox rezistă foarte bine în timp şi îşi menţin aspectul iniţial, calităţi care se datorează cromului. Din interacţiunea cromului cu oxigenul la suprafaţă vasului se formează un strat protector extrem de subţire, ca o pelicula, care nu reacţionează cu alte materiale şi protejează vasul în timp. Inoxul este stabil la temperaturi ridicate şi nu eliberează substanţe nocive în alimente.

 

Şi în cazul vaselor din email, un material sănătos, trebuie să fiţi atenţi ca acestea să nu fie deteriorate. Chiar şi la o mică zgârietură, trebuie aruncate. Emailul este antibacterian, complet inert (dacă este intact), indiferent de temperatura la care se găteşte, nu reţine resturi alimentare sau mirosuri.

 

Vasele din teflon sunt confecţionate dintr-un material non-adeziv ce se numeşte de fapt politetrafluoretilenă (PTFE) descoperit în 1938. Health Canada, departamentul federal responsabil cu menţinerea şi îmbunătăţirea sănătatăţii cetăţenilor canadienilor, a atras atenţia că vasele din teflon constituie un risc pentru sănătate atunci când sunt încălzite peste 300-350 grade Celsius.

 

Atenţie!!!

 

Nu gătiţi folosind staniolul: "Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului. În top se află afecţiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afecţiuni pulmonare. În plus, împiedică absorbţia calciului, crescând astfel riscul de osteoporoză sau alte boli ale oaselor", atrage atenţia prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

De asemenea, evitaţi obiectele de aluminiu, cupru sau căptuşite cu teflon de slabă calitate.

 

Recomandări pentru păstrarea alimentelor

 

Încercaţi să nu păstraţi nici un produs alimentar în recipiente de plastic, ci doar din sticlă, din ceramică sau din inox. Contaminarea cu produsii din plastic se face dacă alimentele sunt încălzite la microunde, prin contactul cu un lichid foarte cald sau cu mâncare acidă (mâncăruri grase, brânzeturi, lactate, dulciuri).

De fiecare dată când cumpăraţi caserole de plastic, verificaţi codul de reciclare de pe ambalaj. Dacă observaţi cifra 3 sau 7, atunci acea caserolă sigur nu trebuie să ajungă în frigider.

Aşa cum încercăm cu fiecare articol, cu întreg conceptul Green Queen de altfel, şi acum vrem să va punem la dispoziţie informaţii în primul rând, pentru a va ajută să faceţi alegeri conştiente, durabile, mult mai sănătoase pentru dumneavoastră şi intreagă familie. În al doilea rând, venim cu produse alternative la toate plasticele pe care le întâlnim la fiece pas.

Puteţi vedea gama de recipiente şi accesorii pentru masă şi lichide, aici.